Församlingens historia


Metodismen kommer till Sverige
Omkring 1730 bildades i Oxford i England en liten grupp av unga troende, som på ett djupare sätt ville leva ut sin tro i samhället. Bland initiativtagarna märktes bröderna John och Charles Wesley. John, som var präst, blev deras ledare, och de samlades regelbundet till bibelstudier och bön. De gjorde täta kyrkobesök, deltog i nattvardsfirande, och besökte sjukstugor och fängelser. Deras regelbundna och metodiska arbete gjorde att de av sina kamrater på skämt kallades metodister. Rörelsen växte och fortsatte ut över England och världen, med en omfattande andlig väckelse. I mitten av 1800-talet utbildades ett antal svenskar till predikanter i USA, och de återvände sedan som missionärer. Tidigt organiserades också en skola för pastorer i Örebro.

Församlingen i Laxå bildas
Sommaren 1870 hörde klensmedsförmannen Nylin från Laxå pastor N J Nils-son predika i Örebro. Nylin inbjöd honom på stående fot till Laxå. I november 1870 bildade Per Adolf och Kristina Haglund tillsammans med 12 andra nyomvända ungdomar en sk klass. Det är den minsta enheten i Metodistkyrkan. Carl Ljunggren blev lokalpredikant, och Laxå besöktes av predikanter från Örebro. 1877 förenades Laxå med församlingen i Hardemo, med Emanuel Nilsson som predikant. Väckelsen fortsatte och vid slutet av 1879 fanns ca 60 medlemmar i Laxå. 1880 blev C Carlsson församlingens pastor, men mötena hölls fortfarande i hemmen. Ofta fick man bära ut möblemanget för att få plats. 1882 restes ett tält för 300 personer i skogen öster om Laxå Valsverk (ESAB-området). När tältet blåste sönder upplät bruksförvaltaren R Ljunggren skolsalen i sin herrgård Stora Lassåna. Vid påsk 1883 flyttade församlingen till spiksmedjan (mellan järnvägen och kapellet) som sedermera övertogs av bruket. 1884 erkändes församlingen av Kungl. Maj:t, "med rätt till offentlig religi-onsutövning". "Vilket vederbörande till underdånig efterrättelse länder." Pastorer flyttades ofta vid den här tiden. När Hardemo-Laxåförsamlingen delades 1887 blev P Adelholm Laxåförsamlingens första egna predikant. 

Kapellets historia
Laxå Bruk fortsatte att visa sin välvilja mot församlingen och skänkte en tomt till kapellbygget. Bolaget skänkte även virke till ett värde av 1 300 kr. Församlingen hade då 3 006 kr i kassan, men samlade in ca 5 000 kr under året. Kapellet uppfördes 1887 - 1889 efter ritningar av arkitekt Andersson från Örebro, med yttermåtten 64 x 32 fot, samt 55 fots höjd till takspiran. Stommen är av trä som rappats utvändigt. Det fanns då sittplatser för 400 personer! Ingenjör Berg hade av bruket "i uppdrag att hava överinseendet över byggnadens upp-förande". Den totala kostnaden uppgick till drygt 9 000 kr. Den första december 1889 invigdes kapellet under ledning av pastor J Johansson. Skulden var då 3 000 kr. Under invigningen samlades 172 kr in. 1898 byggdes ett kapell i Röfors tillsammans med missionsförsamlingen där, efter samma ritningar som Laxåkapellet. Bl a känner man igen det stjärnformade rosettfönstret över läktaren. 1908 målades kapellet om invändigt till en kostnad av 800 kr, och 1912 drogs elektriskt ljus in, vilket kostade 290 kr. Vid 25-årsjubiléet 1914 var församlingen skuldfri och kapellets värde beräknades till 25 000 kr utan tomt. 1969 vandaliserades en del av kapellet, och vid reparationerna togs den stora altartavlan bort och ersattes med ett enkelt träkors.

Församlingens liv
Metodisterna är allmänt kända som ett sjungande folk, och Laxå har inte utgjort något undantag. En sångkör och ett "musikband" leddes vid tiden för 25-årsjubiléet av David Piskator. Sång och musik har präglat församlingen genom alla år. Traditionell strängmusik har senare varvats med
t ex. ungdomsmusikaler och lovsång.
1892 bildades Laxå Epworthförening, vilket då
var beteckningen på Metodistkyrkans undomsföreningar. (Epworth var John Wesleys födelsestad.) 1908 startades en juniorförening. 1914 fanns det tre söndagsskolor med totalt 14 lärare och ca 150 barn. Församlingen har i dag ca 25 medlemmar som samlas till gudstjänst, bön, missionsgrupp, ekumenisk körsång mm. Sedan många år samlas man även i mindre grupper i hemmen till en nära gemenskap. På kretsen driver man gemensamt ungdomsarbetet med läger och andra samlingar. Samarbetet med de andra församlingarna i kommunen har djupnat efterhand, och nu samlas man regelbundet till gemensamma gudstjänster i de olika kyrkorna. Sedan 2007 är Veronica Andersson pastor.

Sammanställt av Mats Hård och Ewa Palmdal, sept 2002, rev nov 2009 och 2012. Bilder och referat är hämtade ur Jubiléumsskrift, kort historik över Laxå Metodist-EP,-församling av John Adelbert, 1914 (till 25-årsjubiléet), samt Vägens folk, en liten bok om Metodistkyrkan av Tomas Söderhjelm, 1991. Laxå metodistkapell En liten skrift om Laxå metodistförsamling, dess kapell och historia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar